Home Featured Verschillende soorten oliën

Verschillende soorten oliën

0
Verschillende soorten oliën

Bakken, braden, smeren, koken, het kan allemaal met olie. Olie is een product wat je voor veel doeleinde kunt gebruiken. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor olie je gebruikt voor welk doel. Want bijvoorbeeld niet elke olie is geschikt om in te bakken en je kan ook niet zomaar elke olie op je huid smeren.

Olijfolie

Olijfolie is misschien wel 1 van de bekendste oliën om mee te bakken of braden. Extra vergine olijfolie staat bol van de onverzadigde vetten en omega 3 (goed voor je hart!) en een fles van goede kwaliteit kan zorgen voor een echte smaakexplosie. Extra vergine olijfolie heeft een relatief laag rookpunt, je kunt er mee bakken maar door een salade of dippen in brood proef je net even iets meer van die diepe smaken van olijfolie. Je kan olijfolie vinden in de supermarkt maar de lekkerste vind je vaak bij de olijfboer zelf, even een tripje naar Italië dan maar? Olijfolie is ook erg goed voor je haar en de droge huid.

Kokosolie

Kokosolie is een goed alternatief voor de vegans onder ons. Door de romige, vette kwaliteit lijkt het erg op boter maar het is dan de vegan versie. Kokosolie is op kamertemperatuur solide maar zodra je het gaat verwarmen wordt het een vloeibare olie. Net zoals olijfolie is ook kokosolie erg goed voor je huid en haar. Het is een ook goede natuurlijke make-up remover. Kokosolie zit vol met verzadigde vetzuren en daarom geldt net zoals bij elke olie, gebruik het met mate!

Palmolie

Een ander soort olie is palmolie. Palmolie is een plantaardige olie soort die voor verschillende dingen gebruikt kan worden. Where does palm oil come from? Palm olie komt van de palmvrucht, deze palmvruchten groeien aan de oliepalmboom die zich bevinden in tropische klimaten. Palmolie wordt nu voornamelijk verbouwt in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Indonesië en Maleisië zijn verreweg de grootste palmolie producerende landen. Samen zijn ze goed voor 85-90 procent van de totale productie van deze plantaardige olie. Palmolie zit in ongeveer 40% van onze huishoudelijke producten. Het zit bijvoorbeeld in koekjes en chips, in veel soorten margarine, in pizza en brood, maar ook ik in niet eetbare producten zoals shampoo, tandpasta en wasmiddel, en wordt zelfs voor een zeer groot deel gebruikt als biobrandstof. Palmolie is relatief duurzaam en wordt geproduceerd via EPOA. Dit is een bedrijf dat duurzame palmolie produceert zonder het milieu schade aan te richten. Tot slot is palmolie ook heel voedzaam door relatief veel energie (kcal) per eenheid, net zoals bij andere oliën.