Home Wonen Een ondervloer leggen van osb plaat

Een ondervloer leggen van osb plaat

0
Een ondervloer leggen van osb plaat

Nu de lente weer voor de deur staat is het weer tijd voor klussen! In mijn huis zit een oude vloer, en die wil ik er graag uithalen. Hij is ook krom en kraakt als ik er op loop. Daarom ga ik het groots aanpakken. Niet leg ik alleen isolatie en dan een nieuwe vloer, ik wil er ook een ondervloer onder. Dat een ondervloer een betere basis biedt voor een vloer wist ik niet. Een goede vriend van mij vertelde dat. Het meest voorkomende materiaal voor een ondervloer is een osb plaat. Wat dat is, wist ik ook niet. Daarom ben ik eerst maar eens op onderzoek gegaan naar de theorie achter een ondervloer van osb plaat leggen. Wat ik tegenkwam vond ik erg interessant. Daarom leek het mij ook handig om deze blog te schrijven, aangezien ik meer over lifestyle en wonen schrijf! Mocht een van jullie lezers ooit zelf een ondervloer willen leggen, dan heb je al wat voorkennis opgedaan!

Wat is het nut van een ondervloer?

Een ondervloer is eigenlijk de fundering van een goede vloer. Je plaatst de ondervloer, zoals de naam zegt, onder de uiteindelijk vloer, op de oorspronkelijke ondergrond. Een ondervloer kan uit veel verschillende soorten materiaal bestaan. Zo heb je bijvoorbeeld rubberen ondervloeren voor tapijt, zodat die niet kan verschuiven. Ook heb je isolerende materialen die ook vrij zacht zijn als ondervloer. Wat nog dunner materiaal is voor als je zo min mogelijk hoogte wil kun je ook alleen folie leggen. Het nut van een ondervloer is ten eerste dat het vocht weert. Daarnaast werkt een ondervloer ook als extra laag isolatie.

Wat is een osb plaat vloer?

Zoals ik al zij zijn de ondervloeren in verschillende materialen en diktes verkrijgbaar. Een van de dikste ondervloeren is de osb plaat vloer. Een osb plaat kun je vergelijken met een spaanplaat. Hij bestaat uit 95% houtsnippers, en verder een mengsel van lijm om de houtsnippers aan elkaar te plakken. Osb platen zijn eigenlijk houtsnippers die worden samengeperst tot harde planken.

Wat zijn de voordelen van een osb plaat ondervloer?

De voordelen van een osb plaat vloer ten opzichte van een andere ondervloer is dat het gaat om een harde, dikke vloer. Zo krijg je een stevige vloer die ook nog eens geluidsisolerend is. Daarnaast is een osb plaat geschikt voor zachtere materialen als bovenvloer, zoals vinyl, omdat je zo toch nog een stevige, gelijke vloer hebt. Tot slot weren ondervloeren vocht, wat erg belangrijk is in een oud huis als de mijne!