Home Gadgets Uitleg over de verschillende Epoxysoorten

Uitleg over de verschillende Epoxysoorten

0
Uitleg over de verschillende Epoxysoorten

Epoxy is voor de gemiddelde zelfdoener geen onbekend middeltje. Toch bestaan er meer vormen van het spul dan bekend is. In deze blog lopen we langs de vormen epoxy die er te verkrijgen zijn. Het doel van deze blog is om u te helpen bij het kiezen van de juist soort epoxy.

Epoxysoorten

Allereerst is er de standaard soort epoxy. Deze is geschikt voor het gieten van dunne lagen (ook in combinatie met kleurstof), lijmen, plamuren, lamineren op hout, kunststoffen (zoals polyester), staal, beton en steen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de jachtbouw- en reparatie. Hiernaast is er epoxy giethars.  Dit is een vorm van glasheldere giethars. Deze giethars is geschikt voor grote gietingen met een lange uithardingstijd. Door de langs uithardingstijd kunnen er meerdere lagen worden gegoten zonder belvorming.

Injecteerepoxy, plamuur en kneedpasta

Injecteerepoxy is een bijzonder vorm van epoxy. Het is dun vloeibaar en dringt diep in poreus materiaal. Dit maakt het uitermate geschikt als eerste afsluit laag voor kops hout, zeer buigende onderdelen, maar ook beton en baksteen. Naast deze injecteerepoxy bestaat er epoxyplamuur. Dit is een handige kant en klare epoxy, mede door de makkelijk mengverhouding van 1 op 1. De plamuurepoxy hardt uit zonder krimp en is makkelijk schuurbaar. De kleur is wit en bij een temperatuur van 20 graden is er een verwerkingstijd van ongeveer 40 minuten. Een volledige uitharding duurt ongeveer 12 uur in totaal. Epoxy kneedpaste is handig voor snelle reparaties. Door de snelle uitharding en de ijzersterke kwaliteit kunnen er reparaties op vrijwel elke ondergrond worden uitgevoerd. Na uitharding is de kneedpasta bestand tegen temperaturen tot 100 graden, terwijl er al vanaf 0 graden mee gewerkt kan worden.

Epoxyschuim, coating en teer

Epoxyschuim neemt tot 3 keer het originele volume aan. De verwerkingstijd is 5-10 minuten bij een temperatuur van 20 graden. De volledige eindsterkte wordt na een wachttijd van ongeveer 24 bereikt. Hiernaast bestaat er nog epoxy vloercoating. Deze vloercoating is in heel veel kleuren te verkrijgen. Het is eenvoudig aan te brengen op allerlei soorten ondergronden. Dit komt doordat het zeer hoog belastbaar is en makkelijk schoon te maken. Als laatste epoxyvorm bespreken we teerepoxy. Dit is een epoxyvorm die vaak gebruikt wordt onderwater. De epoxyteer is gebaseerd op bitumen.  Dit waren de vormen van epoxy. Hopelijk heeft dit artikel geholpen met het vinden van de juiste vorm van epoxy. Door de grote verschillen in toepassingen en draagkracht is het belangrijk om de juiste soort epoxy te kiezen.