Home Reviews Een verkeerde luchtvochtigheid: problemen en oplossingen

Een verkeerde luchtvochtigheid: problemen en oplossingen

0
Een verkeerde luchtvochtigheid: problemen en oplossingen

Wat men veelal niet weet, is dat luchtvochtigheid een belangrijke rol speelt in je algemene gevoel van welzijn. Dat is eigenlijk ook logisch, als je op vakantie gaat naar een land met een luchtvochtigheidsgraad van 90% heb je het de hele tijd warm en voel je loom. En als je op skivakantie gaat droogt de koude vrieslucht je lippen en je slijmhuiden uit en moet je veel lippenbalsem smeren en voldoende drinken. Toch speelt luchtvochtigheid niet alleen tijdens vakanties een belangrijke rol. Het beïnvloedt je elke dag. In deze blog vertel ik waar je op moet letten wat betreft luchtvochtigheid en hoe je het kunt veranderen naar een prettige atmosfeer.

Te vochtige lucht

Een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis kenmerkt zich door hoofdpijn en een slaperig gevoel. Je bent lamlendig en ongemotiveerd als de lucht te vochtig is. Ook heb je het warmer dan normaal, omdat je via de lucht je eigen hitte niet kwijt kunt. Je kunt een te hoge luchtvochtigheid hebben doordat je gekookt hebt zonder afzuiger, je was binnen ophangt, of in de Nederlandse zomer (zowel binnen als buiten). Als dit probleem vaak voorkomt, neem dan een ontvochtiger, vochtvreter, of airco. Of zet het raam gewoon heel vaak open.

Te droge lucht

Te droge lucht zorgt ervoor dat je je ook niet goed voelt. Je ademwegen drogen uit en raken geïrriteerd, je hebt een te droge huid, en je bent statisch geladen, mensen met contactlenzen ondervinden veel hinder en krijgen vaak rode ogen. Ook ben je vatbaarder voor bepaalde virussen, omdat de slijmhuiden in je neus en keel uitdrogen en dus niet meer goed deze bacillen kunnen opvangen. Dit is voornamelijk herkenbaar in de winter, wanneer we de verwarming aan hebben. Dat je statisch geladen raakt komt dan dus niet zozeer door de vrieskou buiten, maar door de te droge lucht binnen en buiten. Je kunt dit oplossen door actief aan luchtbevochtiging te doen. Als je dit wilt combineren kun je een Venta airwasher kopen. Deze apparaten maken de lucht niet alleen vochtiger maar houden deze ook schoon en vrij van bijvoorbeeld huisstof of huisdierharen.

Heb je astmatische aanleg? Lees dan het volgende

Mocht je astma hebben, dan is een te droge lucht nog erger. Heb je wel eens gesport in een sporthal of sportschool waar de verwarming aanstond? Sloeg het sporten toen gelijk op je longen, voelde je je extra benauwd en kreeg je het welbekende hoestje? Dat zijn de effecten van een te droge lucht. Moet je je voorstellen hoe het is als je dat in je huis hebt. Niet goed dus. Een te vochtige lucht is voor iemand met aanleg tot astma ook niet goed. Heb je dus astma, dan is het aan te raden om echt te investeren in een goede luchtvochtigheidsregelaar.