Hoe berekent een energieleverancier het zakelijke voorschotbedrag voor energie?

Niemand betaalt graag te veel voor zakelijke energie. Zakelijke energie vergelijken is daarom een absolute must wanneer je voor de beste prijs het beste aanbod wilt hebben. Op basis daarvan kan de hoogte van het voorschotbedrag voor je zakelijke energie afhangen. Iedere maand moet je een vast bedrag betalen als een soort voorschot voor je energie. Dit bedrag wordt ook wel een termijnbedrag genoemd. De meeste ondernemers weten niet goed waar de hoogte van dit bedrag precies vandaan komt. Het kan ook zomaar zo zijn dat je denkt of vindt dat je te veel betaalt per maand. Daarom heb ik in dit artikel wat informatie voor je verzameld over hoe een energieleverancier tot dit voorschotbedrag komt.

Voorschotbedrag is gebaseerd op data

Hoewel het voor sommige mensen lijkt alsof zo’n voorschotbedrag dat je maandelijk betaalt voor je energie zomaar uit de lucht gegrepen is, is dit zeker niet het geval. Dit bedrag wordt samengesteld op basis van bepaalde data. Hierbij wordt gekeken naar het gemiddelde energieverbruik van de afgelopen drie jaar op het adres waar energie geleverd wordt. Dit gemiddelde wordt uiteindelijk verrekend met alle kosten die je terug kunt vinden op de energierekening. Op basis daarvan wordt er een voorschotbedrag bepaald die maandelijks moet worden afgedragen. Dit bedrag is samengesteld uit de gemiddelde kosten uit de netbeheerkosten, leveringskosten voor gas en stroom en de heffingen vanuit de overheid.

Betaal je voorschotbedrag in termijnen

Gelukkig hoef je als ondernemer dit bedrag niet in één keer op te hoesten. Je mag de kosten in 12 termijnen per jaar betalen. Dat is wel zo prettig, aangezien je in de winter vaak meer verbruikt dan in de zomer om lekker warm te blijven. De kosten in de winterse maanden liggen daarom vaak hoger, maar door de spreiding van het bedrag merk je dat niet. Na een jaar berekent je energieleverancier of je voldoende hebt betaald, of dat je misschien geld terugkrijgt of dat je wellicht wat bij moet betalen. Wanneer je een beetje voorzichtig bent met je zakelijke energie is de kans groot dat je geld terugkrijgt. Via Energie-Zakelijk.nl kun je een berekening maken van wat je eventueel terug zou krijgen of bij zou moeten betalen.

Hoe zit dat met voorschotbedrag bij een nieuw pand?

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je in een volledig nieuw pand trekt, waarbij de energieleverancier geen gemiddelde kosten kan berekenen voor het voorschotbedrag. In dat geval worden er kosten geschat op basis van een aantal factoren, namelijk:

 

  • De ligging van het pand
  • De grootte van het pand
  • De isolatie van het pand.

 

Deze factoren worden gecombineerd en op basis daarvan kan een leverancier een goede schatting maken. Dit voorgestelde voorschotbedrag kun je als zakelijke klant altijd verhogen of verlagen. Heb je bijvoorbeeld dit jaar je kantoorpand geïsoleerd? Dan gaan je energiekosten waarschijnlijk flink omlaag. In dat geval zou het voorschotbedrag ook een stuk lager kunnen liggen. Andersom kan dit natuurlijk ook het geval zijn: op het moment dat je bedrijf groter is geworden door het aannemen van meer personeel is de kans groot dat je meer energie gaat verbruiken. Houd het bedrag daarom altijd goed in de gaten zodat je nooit te veel of juist te weinig betaalt.

Meer van Sander

Gerelateerd

Laatste berichten

Houten gevelbekleding maakt een comeback

Houten gevelbekleding is aan een ware opmars bezig. Na jaren waarin andere materialen de voorkeur kregen, keren veel mensen nu terug naar dit natuurlijke...

De evolutie van de tandheelkunde in Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost heeft een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de tandheelkunde in dit gebied. Het begon allemaal met eenvoudige praktijken aan huis waar...

De basis van financieel management voor ZZP’ers

Als eenmanszaak speelt financieel management een cruciale rol in het succes van je bedrijf. Het gaat niet alleen om het bijhouden van inkomsten en...