Home Algemeen Een moestuintje zonder ongedierte

Een moestuintje zonder ongedierte

0
Een moestuintje zonder ongedierte

Voor mensen met groene handen is het natuurlijk ontzettend leuk om een eigen moestuintje in de tuin te hebben. Naast genieten van je planten en bloemen kun je nu zelfs je eigen eten verbouwen. Waarschijnlijk zal het niet genoeg zijn om nooit meer naar de supermarkt te hoeven maar toch is het fantastisch als je tijdens het koken je eigen tomaatjes door de pastasaus of in de salade kan gooien. Tegelijkertijd komen er bij een moestuintje natuurlijk ook weer nieuwe uitdagingen op het gebied van tuinieren kijken. Denk bijvoorbeeld aan ongedierte dat je gewassen op eet. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen aan bio bestrijding tegen verschillende soorten ongedierte die je op je gewassen tegen kunt komen.

Trips

Tripsen of in het Engels, ‘thrips’ zijn kleine gevleugelde insectjes van slechts een millimeter lang die zich in je tuin als plaag op de planten kunnen storten. Aangezien de diertjes zo klein zijn zul je ze niet meteen in je moestuin zien maar vaak kun je wel herkennen dat ze een probleem vormen door de soort schade die ze aanrichten. Je ziet vaak zilvergrijze en gouden vlekken op de bladeren van je planten. Ook zul je donkergroene vlekjes zien, dit zijn de uitwerpselen van de tripsen. Uiteindelijk kunnen de tripsen zorgen voor misvormde bladeren en groeistagnatie. Daarnaast kunnen ze ook plantenvirussen overdragen.

Het is helaas zo dat tripsen snel resistentie kunnen opbouwen tegen insecticiden waardoor chemische middelen vaak niet goed genoeg werken. Trips bestrijden doe je dus beter met biologische middelen.  Een goed middel dat werkt is de Orius roofwants gecombineerd met Hypoaspis bodemroofmijt. Dit zijn twee predators die in combinatie voor een totale bestrijding van de tripsen zorgt.

Aaltjes gebruiken

Een zeer effectieve en natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn minuscule rondwormen die in de bodem voorkomen. Ze zijn onschadelijk voor mens, dier en plant. Ze zullen op zoek gaan naar larven en poppen van plaaginsecten. Het is voor aaltjes niet mogelijk om volwassen exemplaren te bestrijden maar ze zullen wel insectenlarven vernietigen. Omdat aaltjes natuurlijk en onschadelijk zijn is het een biologische en milieuvriendelijke manier om ongedierte in je tuin te bestrijden. Op deze manier hoef je geen chemische middelen in te zetten. Er zijn verschillende soorten aaltjes die verschillende eigenschappen hebben. Zo zijn er aaltjes die goed ingezet kunnen worden tegen de eikenprocessierups en tripsen. Ook zijn er aaltjes die goed werkzaam zijn in de bodem, tegen bijvoorbeeld larven van oevervliegen, rupsen en fruitmot. Bespreek met bijvoorbeeld biobestrijding welke aaltjes voor jou het beste werken.