Home Featured De rechtzaak van de eeuw

De rechtzaak van de eeuw

0
De rechtzaak van de eeuw

Shell heeft een zwaar jaar achter de rug. Door de wereldwijde corona pandemie daalt de vraag naar olie enorm. En alsof dat niet genoeg was, is er een rechtzaak aangespand tegen de oliegigant. Wat is er allemaal aan de hand bij Shell?

Rechtzaak tegen Shell

December was een spannende maand voor Shell. En heel de wereld keek toe. Milieudefensie had in samenwerking met andere milieu organisaties en ondersteund met 17.000 van Nederlanders een rechtszaak aangespannen tegen Shell. De reden? Verantwoordelijkheid nemen voor de gigantische CO2 uitstoot, en daarmee het gigantische aandeel dat Shell heeft in de klimaatcrisis.

Klimaatakkoord Parijs

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker, en daarmee groeit de drang naar veranderingen in het klimaatbeleid. Met het Akkoord van Parijs eind 2015 leek de wereld voor het eerst een stap in de goede richting te zetten. Wereldwijd tekenden landen het verdrag om de opwarming van de aarde tegen te gaan, door de CO2 uitstoot drastisch te reduceren.

Te langzaam?

Hoewel dit akkoord gepaard ging met veel vreugde, is er ook altijd kritiek geweest. Al voor het akkoord werd getekend, waren er twijfels in hoeverre de overeengekomen doelstellingen zouden voldoen. Deze doelstellingen waren immers gericht op een beperking van de opwarming van de aarde met 1,5 tot 2 graden. Dat terwijl andere scenario’s een opwarming tot wel 4 graden voorspellen. Niet alleen de strekking van het akkoord, maar ook de kracht en werking lijkt niet altijd even efficiënt. Hoewel het akkoord bindend is, kunnen er geen sancties worden opgelegd.   

Aanpakken grote vervuilers

Niet vreemd dat burgers en milieu-organisaties, die met lede ogen toekijken naar de te trage verduurzaming van de economie, het heft in eigen hand willen nemen. De eis van Milieudefensie jegens Shell klonk simpel: in tien jaar tijd dient het bedrijf de CO2 uitstoot te halveren. Alleen wanneer de grote spelers meedoen kunnen landen immers de doelstellingen van het klimaatakkoord behalen. En daarom klinkt het logisch de grote vervuilers eerst aan te pakken.

Shell protesteert

Maar Shell is het daar niet mee eens. Het bedrijf wijst op het feit dat het Klimaatakkoord een afspraak is tussen landen en niet tussen private partijen. Die landen kunnen volgens via hun eigen wet- en regelgeving voorwaarden stellen aan de markt. Het is niet aan de rechter om zich te mengen met de bedrijfsvoering van individuele partijen, aldus Shell.

Ondanks al deze kritiek blijft het aandeel royal shell op een beurs een favoriet op de aandelenmarkt. Weinig bedrijven kunnen de koers van de oliegigant evenaren.

In december waren er vier hoorzittingsdagen, die via een livestream te volgen waren. De uitspraak van de rechter laat nog even op zich wachten: 26 mei 2021. Voorlopig blijft het dus nog even spannend.