Home Algemeen Wat moet je regelen na overlijden?

Wat moet je regelen na overlijden?

0
Wat moet je regelen na overlijden?

Het leven is een groot cadeau. Je hoort het leven dan ook te vieren. Samen met vrienden en familie geniet je volop. Helaas moeten we soms ook afscheid nemen. Dit is een lastig proces, wat je niemand gunt. Toch hoort het ook bij het leven. Wat moet je allemaal regelen na het overlijden van een van je naasten? Deze blog biedt je hulp die je kunt gebruiken tijdens deze moeilijke tijd.  

Overlijdensverklaring en aangifte doen

Wanneer iemand de aarde verlaat en helaas niet meer onder ons is, moeten er een aantal zaken geregeld worden. Allereerst is het nodig om een dokter te laten komen, zodat deze een verklaring kan opstellen van het overlijden. Schakel dus snel iemand in. Het maakt niet uit of het een huisarts is of een dokter in het ziekenhuis. Ook is het zaak dat je aangifte doet om de Akte van overlijden te ontvangen. Dit moet in de gemeente van overlijden. De betreffende gemeente legt de aangifte vervolgens vast in de GBA, wat staat voor de Gemeentelijke Basisadministratie. Verder maakt de gemeente het overlijden duidelijk aan andere organisaties, zoals UWV en de Belastingdienst. 

Regel een begrafenisondernemer

Na het overlijden van iemand uit je familie of vriendenkring, breekt een lastige periode aan met verdriet. Het is dan ook begrijpelijk dat je de taken omtrent de begrafenis niet zelf aan kunt. Wil je de verantwoordelijkheid graag uit handen geven? Dit kan je doen door een begrafenisondernemer te regelen. Dit is een dienstverlener die ervoor zorgt dat de uitvaart zonder problemen verloopt. 

Ga na of er een testament is

Na het overlijden is het belangrijk om te checken of er een testament aanwezig is. Wat is dit dan precies? Het gaat hierbij om een document waarin iemand vastlegt hoe zijn of haar nalatenschap verdeeld wordt. Dit betreft niet alleen geld, maar ook het huis, andere bezittingen en eventuele schulden. Het is vrij eenvoudig om na te gaan of er een testament aanwezig is. Het enige wat je hoeft te doen, is het centraal testamentenregister te bekijken en hier een testament op te vragen. 

Het huis opruimen

Een ander belangrijke zaak is het huis leeghalen na overlijden. Het is meer dan logisch dat deze klus een verdrietige klus is voor naasten. Daarom kun je je zorgen uit handen geven. Je kunt de hulp gebruiken van woningsontruimingsorganisaties. Deze ondernemingen zorgen er op professionele manier voor dat de woning van de overledene leeg worden gehaald. Ben je op zoek naar woningontruiming Den Haag? Dan kan de onderneming Fontein zeker wat voor je betekenen.