Home Algemeen Verslavingszorg online

Verslavingszorg online

0
Verslavingszorg online

Iedereen die te maken heeft met een verslaving weet dat de eerste stap naar het vinden van een oplossing de moeilijkste en de grootste stap is. Je moet toegeven dat je met een middel (of het nu om alcohol, seks of gokken gaat) een probleem hebt wat je niet zelf meer kan oplossen. De praktijk leert echter dat hoe langer je doorgaat voor je hulp zoekt, hoe moeilijker het is om de juiste hulp te accepteren en het patroon wat achter de verslaving zit te doorbreken. Om de drempel bij de eerste stap weg te nemen is er tegenwoordig ook verslavingszorg online.

Doelgroep

De doelgroep voor online verslavingszorg en daarmee dus ook voor online therapie zijn deelnemers die een milde verslaving hebben. Er is een verschil of je moeite hebt om op tijd te stoppen met gamen en daardoor eigenlijk al een lichte verslaving hebt, of dat je alleen maar leeft om een game te kunnen spelen en verder nergens meer tijd en aandacht aan kan besteden. Hoe zwaarder men verslaafd is en hoe heftiger de periode wordt ervaren waarbij je niet aan je verslavingsbehoefte kan voldoen, zorgt ervoor dat een andere therapie en andere begeleiding nodig is. Maar als je een milde verslavingsproblematiek hebt, is het zeer goed mogelijk om deze therapie online te volgen.

Gedrag aanpassen

Een verslaafde is een expert geworden om zijn gedrag zo aan te passen dat het lastig is om die persoon als verslaafde te herkennen. Zeker als het gaat om maatschappelijk geaccepteerd gedrag. Iemand die elke avond een paar glazen alcohol nuttigt of online gokt wordt moeilijk opgemerkt terwijl het wel degelijk een probleem kan zijn. Maar de kern is dat als je een verslaving wil afleren via therapie je gedrag moet veranderen. Of je het nu alleen wil proberen of via online verslavingszorg. In alle gevallen zal je het gedrag wat past bij de verslaving moeten aanpassen of ander gedrag ervoor in de plaats leren.

Effect behandeling

Het is natuurlijk moeilijk in te schatten wat het effect is van een behandeling. Het gaat alleen maar een succes worden als jij daadwerkelijk de problemen die ontstaan door de verslaving en het gedrag van de verslaving of de lichamelijke afhankelijkheid van het verslavingsmiddel wil aanpakken. Door dit online te doen, kan je er op tijd mee beginnen, voor je in een situatie komt dat je verslaving de controle over je leven heeft overgenomen en de duur van therapie veel langer zal zijn dan als je eerder begint het geval zal zijn. Natuurlijk is de eerste stap de moeilijkste maar als je online therapie kan volgen, dan kan je vanuit je vertrouwde omgeving werken aan je probleem.