Home Financieel Van baan wisselen, de normaalste zaak van de wereld

Van baan wisselen, de normaalste zaak van de wereld

0
Van baan wisselen, de normaalste zaak van de wereld

Twee generaties geleden, was het de normaalste zaak van de wereld om je hele leven bij hetzelfde bedrijf te blijven werken. Van mijn twee opa’s, is de ene zijn hele leven tuinman geweest, en de ander zijn hele leven kapper. Maar wanneer je kijkt naar de huidige generatie, en deels ook de vorige, is het compleet normaal om iedere twee jaar van bedrijf te wisselen. De meesten zullen wel hetzelfde beroep blijven uitoefenen, maar altijd voor hetzelfde bedrijf blijven werken, dat is wel heel ouderwets. 

Bedrijfsloyaliteit

Bedrijfsloyaliteit begint door het snelle wisselen van banen dan ook steeds zeldzamer te worden. Nederland is altijd een individualistisch land geweest, maar de laatste jaren is dat ook zichtbaarder in de arbeidsmarkt. Persoonlijke ambities komen voor iedere vorm van loyaliteit aan het bedrijf. Wanneer een bedrijf geen verdere doorgroei mogelijkheden meer kan bieden, houdt niets je tegen om naar een ander bedrijf te gaan. Maakt niet uit dat het eerste bedrijf jou die stage plek gegund heeft toen je het nodig had, of je aannam hoewel je eigenlijk niet gekwalificeerd heeft, of misschien zelfs wel je studie heeft betaald. De individuele ontwikkeling staat boven loyaliteit, en als dit het geval is, waar gaat het dan heen met het moreel van de wereld?

Natuurlijk verlaat niet iedereen een bedrijf, alleen vanwege persoonlijke ambities. Misschien kom je er na een paar jaar achter, dat je toch een andere passie hebt. Misschien wil je weer terug naar school om door te studeren. Misschien begin je een eigen gezinnetje, en biedt het huidige bedrijf gewoon niet de juiste financiële en sociale zekerheden die je juist op dat moment nodig hebt. 

Wisselen van functie

Het wisselen naar een andere baan, gebeurd wel minder vaak voor. Zeker in de hoger betaalde banen, blijven mensen toch wel bij hun functie. Voor dokteren, die ruim tien jaar gestudeerd hebben, is dat natuurlijk vanzelfsprekend. Maar ook hogere kantoor functionarissen zullen niet zomaar van functie veranderen. Zij zullen wel eerder van bedrijf veranderen wanneer dat hen beter uitkomt. Mensen in een lager opgeleide functie, hebben een minder hoge barrière om van baan te wisselen. Er zitten dan minder verzonken kosten aan. Ook is het heel makkelijk om voor een lager opgeleide baan te solliciteren. Bijvoorbeeld voor een vacature verkeersregelaar, hiervoor heb je geen minimaal opleidingsniveau nodig. Iedereen kan daarom in principe solliciteren, wat het dus ook makkelijk maakt om naar zo’n baan te switchen.