Home Reviews Laminaat laten leggen? Kies het juiste laminaat!

Laminaat laten leggen? Kies het juiste laminaat!

0
Laminaat laten leggen? Kies het juiste laminaat!

Het leggen van een laminaatvloer lijkt moeilijker dan dat het is, maar het kost wel tijd, en er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je laminaat laat leggen. Heb je geen tijd of is het voor jou niet mogelijk om het zelf te doen, dan kun ook door een ander laminaat laten leggen. Daar waar jij lang mee bezig zult zijn, zal een ervaren laminaatlegger in no-time een prachtige vloer voor je neerleggen. Als je iemand inhuurt kun je ervan uitgaan dat die persoon er zelf verstand van heeft. Toch is het goed dat je je inleest zodat je de beste materialen in huis haalt en je niet voor verrassingen komt te staan als blijkt dat het anders is geworden als je had gedacht.

Laminaat laten leggen? Kies het juiste laminaat

Als je laminaat wilt laten leggen ga je eerst in de winkel laminaat uitzoeken. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je laminaat uitzoekt; let op de kleur, design, met of zonder V-groef en de dikte. Een en ander is ook afhankelijk van de kamer waar het komt de liggen. Een grote of een kleine ruimte, veel of weinig lichtinval, een veel gebruikte ruimte of een plaats waar je nauwelijks komt.

Je kunt kiezen voor een donkere laminaatvloer, donkere vloeren kan heel goed in een grote kamer met voldoende lichtinval. Heb je een kleine kamer, dan kun je beter een lichtere kleur laminaat laten leggen, hiermee laat je de kamer wat groter lijken.
Let ook op het design van het laminaat. Een druk patroon in je laminaat kun je beter niet leggen in een kleine kamer.
Wil je een echte houtuitstraling. Kies dan voor laminaat met een V-groef. Je vloer zult hiermee meer op een echte houten vloer lijken. Wil je liever een rustige, egale uitstraling? Dan kun je laminaat lagen leggen zonder V-groef.
Waar komt je laminaatvloer te liggen? In een ruimte die veel gebruikt wordt, bijvoorbeeld in de woonkamer of op een plaats waar je nauwelijks komt, bijvoorbeeld op zolder? Afhankelijk van waar het komt te liggen, bepaal je de dikte. In een kamer waar je veel kunt kun je het beste kiezen voor een laminaat van tenminste 8mm dik.

De ondervloer

Heb je de juiste laminaat uitgezocht? Daarmee ben je nog niet klaar. Je hebt ook nog een ondervloer nodig. Let op de volgende aspecten bij voor de juiste ondervloer.

Kies voor een ondervloer die isoleert. Daarmee gaat de warmte niet verloren, maar blijft langer in de kamer zelf.
Woon je in een flat of appartement, of komt het laminaat op een bovenverdieping te liggen? Kies dan voor een geluiddempende ondervloer, zodat je onderburen geen last van je voetstappen heeft.
Is je vloer niet egaal, kies dan een ondervloer met een egaliserend vermogen.
Uit een betonnen vloer komt standaard vocht, en vocht is de meest voorkomende oorzaak van schade aan je mooie laminaatvloer. Bescherm je vloer door te kiezen voor een ondervloer met een hoge vochtdichtheid.
Heb je vloerverwarming? Ook dan kun je prima laminaat laten leggen, maar neem wel een ondervloer die speciaal geschikt is voor vloerverwarming.

Plinten en profielen

Je bent er nog niet; bij de meeste laminaatvloeren kun je bijpassende plinten vinden. Plinten zorgen ervoor dat de kamer echt af is en dat je de zaagranden van het laminaat verbergt.
Wil je laminaat laten leggen in meerdere kamers? Je kunt ervoor kiezen om het laminaat van kamer naar kamer door te laten lopen. Wil je dat niet, dan zijn er mooie profielen te koop die ervoor zorgen dat het netjes wordt afgewerkt.

Legrichting

Denk ook na over de legrichting van je laminaatvloer. Er zijn 3 regels en daar zal de legger zich aan houden. Maar bepaal of jij dat ook wilt, en voorkom verrassingen. De eerste regel is dat een vloer wordt gelegd in de richting naar het raam. De tweede regel is dat het laminaat langs de langste muur wordt gelegd, en de derde regel is dat het laminaat met de looprichting mee wordt gelegd. Als je je aan deze basisregels houdt dan oogt de ruimte het grootst.

Met deze informatie weet je precies waar je op moet letten om de juiste keuze te maken voor het mooiste resultaat!