Home Gadgets HDMI kabel

HDMI kabel

0
HDMI kabel

Allereest, wat is HDMI? HDMI is de afkorting voor High-Definition Multimedia Interface. Dit wil zeggen dat HDMI dient als aansluiting voor audio- en videosignalen. Door middel van een HDMI kabel is het heel makkelijk om een beeldscherm te verbinden met HDMI apparatuur.

De HDMI kabel is in de wereld van televisies de opvolger van de scartkabel. HDMI kabels bestaan al een aantal jaren en heeft de scartaansluiting al doen verdwijnen van de televisies. Scart is de oude methode voor beeld- en geluidoverdracht van televisiesystemen. Deze overdracht ging via analoge signalen. De HDMI kabel stuurt echter ééntjes en nulletjes door, zogenoemde bits. Dit zijn digitale signalen. Digitale kabels zijn veel beter opgewassen tegen signaalverlies als analoge kabels. Doordat HDMI kabels vele malen beter zijn, zijn er ook grotere data hoeveelheden mogelijk.

De HDMI kabel anno 2018

Hiervoor spraken we over wat de basis van de HDMI inhoudt. In de laatste jaren zijn er echter veel veranderingen doorgevoerd. HDMI kabels zijn tegenwoordig niet alleen compatibel met televisies, maar ook met Blu-ray spelers, digitale decoders en de meeste nieuwere spelcomputers. Er zijn veel verschillende toepassingen mogelijk. Zo zijn er vijf verschillende types HDMI kabel. Type A voor gebruik thuis met 19 aders, type B voor gebruik door professionals met 29 aders, type C is mini-HDMI met 19 aders, type D is micro-HDMI met 19 aders en als laatste is gekomen de HDMI kabel voor gebruik in auto’s; type E met 19 aders.

HDMI kabels versie 1.4

Sinds 2002 is HDMI op de markt. In de jaren hebben er talloze vernieuwingen plaatsgevonden. Diverse toepassingen zijn toegevoegd, zoals ethernet ondersteuning, 3D ondersteuning en nog veel meer. Dit allen heeft HDMI versie 1.4 gevormd.

Tegenwoordig is het daardoor heel normaal om te vragen naar een HDMI kabel met ethernet. Het stukje ethernet maakt het mogelijk om internet te ontvangen via de kabel. De meeste toepassingen vragen tegenwoordig ethernet. Zo zijn er natuurlijk de spelcomputers, maar ook de decoders en talloze andere toepassingen die ethernet kunnen ondersteunen. Het is echter wel van belang dat beide apparaten ethernet ondersteunen om het werkend te krijgen, één apparaat met ethernet ondersteuning is niet genoeg. Vanaf HDMI kabel versie 1.4 is het normaal dat er ethernetmogelijkheden zijn op de HDMI kabel. Er kan ook een hogere resolutie verzonden worden. Er kan nu tot een resolutie van wel 4096×2160 verzonden worden. Deze resolutie kan echter nog niet gebruikt worden bij hdtv’s, maar alleen bij grote computer displays en digitale theaters.