Home Reizen In de toekomst bijzondere kunst bewonderen in Praag

In de toekomst bijzondere kunst bewonderen in Praag

0
In de toekomst bijzondere kunst bewonderen in Praag

Er zijn diverse redenen waarom je graag een stad wilt bezoeken. Misschien ben je wel dol op de lokale keuken en kan je niet wachten om alles te proeven. Het kan ook zo zijn dat er bezienswaardigheden te vinden zijn die nog op jouw bucketlist staan. Een reden waarom ik besluit een bepaalde stad te bezoeken? De kunst en de architectuur. Doorgaans zijn dit weliswaar hetzelfde als de bezienswaardigheden waar de plek om bekend staat, maar eens in de zoveel tijd loop je tegen iets bijzonders aan. Zo was ik afgelopen weekend op stedentrip Praag en kwam ik per ongeluk in een buitenwijk terecht. Daar zag ik iets onvoorstelbaars.

Scheepswrak als hoogste toren

Tijdens mijn stedentrip Praag heb ik op een gegeven moment mijn kaart gesloten en ben ik gewoon gaan lopen. Om eerlijk te zijn raakte ik een beetje verdwaald, maar dat was juist heerlijk! Ik kwam terecht in een buitenwijk van de stad en daar zag ik iets bijzonders. Er stonden namelijk allerlei plannen aangegeven van wat er in de toekomst gebouwd gaat worden. Je raadt het echt nooit: een toren met een scheepswrak er tegenaan. Het stond aangegeven op zo’n bouwhek. Omdat mijn nieuwsgierigheid geprikkeld was, ben ik op internet gaan zoeken naar meer informatie. Uiteindelijk vond ik een artikel waarin de intentie en de achterliggende gedachte werd toegelicht. Kunstenaar David Černý is gevraagd om te helpen bij het nieuwe ontwerp van een toren. De “Top Tower” moet de hoogste toren van Tsjechië worden. De kunstenaar kwam uiteindelijk met een uniek en origineel idee: een scheepswrak verwerken in het gebouw. 

Waarom een scheepswrak?

In plaats van weer een ‘gewone’ hoge wolkenkrabber wilde de kunstenaar het op een andere boeg gooien. Hij besloot uiteindelijk een ontwerp te maken van een hoge toren waar een rood scheepswrak tegenaan stond. Als je het idee ziet, dan lijkt het alsof het schip daar op miraculeuze wijze gestrand is. Het scheepswrak zal echter niet zo gewoon blijven. Er zullen namelijk klimplanten groeien langs het schip. Daarmee maakt de kunstenaar ook een behoorlijk statement. Het is namelijk een waarschuwing. Als we met elkaar op deze manier doorgaan met het klimaat, dan wordt de situatie in de toekomst extreem. Hierdoor zou deze wolkenkrabber in het echt ook voor kunnen komen. 

Over een paar jaar weer

Praag heeft weliswaar al genoeg bezienswaardigheden om een leuk weekendje weg mee te vullen. Met deze bekendmaking tonen ze dus aan dat er in ieder geval nog ééntje bij zal komen die je zeker een keer gezien moet hebben! Zo ben ik inmiddels zelf ontzettend benieuwd naar het gebouw. Het ontwerp raakte me echt. Daarom heb ik besloten om in de toekomst weer een keer op stedentrip Praag te gaan. Zo is het plan dat de bouw van de Top Tower in 2021 begint. Vervolgens is er geschat dat ze hier 3 jaar voor nodig zullen hebben. Dus ik heb bedacht dat ik in 2022 weer op stedentrip Praag ga en wanneer het gebouw dan echt af is. Ik kan niet wachten!