Home Wonen De voordelen en verschillen tussen houtkachels

De voordelen en verschillen tussen houtkachels

0
De voordelen en verschillen tussen houtkachels

De meest logische en populaire vorm van het opwarmen van je huis is de verwarming. Je draait aan een knop of je verhoogt de temperatuur aan de hand van een schermpje en voor je het weet is het lekker warm in je huis. Nu de gasprijzen stijgen en de vraag is of je volgend jaar nog wel gebruik kan maken van gas, doe je er misschien wel verstandig aan een houtkachel aan te schaffen. We helpen je graag bij de keuze voor de geschikte houtkachel. Daarnaast zetten we de voordelen voor je op een rijtje.

Voordelen

We benoemden het eerder al, maar het gas wordt steeds duurder. Daarmee is een houtkachel goedkoper dan wanneer je verwarming het hele jaar op gas draait. Daarmee is een houtkachel ook goedkoper dan een gashaard. Je kunt het nog goedkoper maken door het hout niet te kopen, maar zelf bij elkaar te rapen. Hier zit wel wat meer werk in, maar als je eenmaal binnen zit is het extra lekker dat je op kan warmen bij je eigen gesprokkelde hout.

Je hebt denk ik nooit iemand horen zeggen hoe gezellig het is dat de verwarming aanstaat. Dit is natuurlijk wel het geval met een houtkachel. Naast de heerlijke warmte zorgt de kachel voor een gezellig en knus sfeertje. In de koude wintermaanden zit je nog lekkerder op de bank met een knapperend vuurtje. 

Een ander en zeer belangrijk voordeel is dat je met een houtkachel lekker onafhankelijk bent. Als er een storing is of er problemen zijn bij de gasleverancier kan je ineens in een koud huis zitten. Met een houtkachel heb je dat probleem niet en ben je altijd verzekerd van warmte.

Soorten houtkachels

De voordelen ben je nu mee bekend. Maar dan ben je er nog niet. Er zijn verschillende houtkachels die je kan aanschaffen, ieder weer met zijn eigen voordelen. Als je weinig ruimt hebt dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een hangend of ingebouwd exemplaar. Een hangende houtkachel neemt minder ruimte in beslag doordat hij niet op de grond staat. Heb je nog minder ruimte dan kan je de kachel in laten bouwen. Wil je juist dat je houtkachel de aandacht krijgt die hij verdient dan kun je deze vrijstaand laten plaatsen. Als je wilt dat hij nog meer opvalt zou je hem ook in het midden van de kamer kunnen hangen. Zorg er dan wel voor dat je genoeg ruimte hebt om eromheen te lopen.