Home Algemeen Carbid schieten: het is weer bijna oud en nieuw!

Carbid schieten: het is weer bijna oud en nieuw!

0
Carbid schieten: het is weer bijna oud en nieuw!

Nog even en dan gaat het weer los in bepaalde delen van Nederland. Dan wordt er weer carbid geschoten. Hoewel er eindeloze discussies zijn of dit nu wel of niet geoorloofd is, blijft deze traditie stand houden. Carbid schieten vereenzelvigen de meeste van ons met een keiharde knal en dat klopt ook wel. De knal ontstaat als volgt. Het carbid wordt in een melkbus gedaan en wat vochtig gemaakt. Vervolgens wordt de melkbus afgesloten. In de melkbus vormt zich zo het gas ethyn. Als daar een klein vuurtje wordt bijgehouden wordt de deksel van de melkbus gerukt en komt de bal of het deksel soms tientallen meters verder terecht. Die knal is echt oorverdovend. Voor een TV programma is gemeten dat dit wel kan oplopen tot 110 decibel.

Carbid schieten: een oude traditie

Carbid schieten vindt zijn oorsprong in de Germaanse joelfeesten. Overigens had men toen geen carbid. Het is van oorsprong een vruchtbaarheidsfeest dat rond 900 is ontstaan. Drinken en het eten van everzwijn stonden bij dit feest centraal. Voor de Tweede Wereld Oorlog werd carbid gebruikt voor fietsverlichting. Er was dus heel eenvoudig aan te komen. Het werd ook wel gebruikt om te lassen. En uiteraard waren melkbussen op het platteland echt overal te krijgen. Hoe vreemd er in de stad ook tegenaan gekeken wordt, deze traditie is in 2014 als vijftigste terecht gekomen op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Niet ongevaarlijk

Hoe je er ook naar kijkt, de meeste mensen zijn het erover eens dat we oude tradities in stand moeten houden. Dat gezegd hebbende, carbid schieten is bepaald niet ongevaarlijk en je moet dus goed weten wat je doet. Om een paar voorbeelden te noemen. Als je de deksel van de melkbus te stevig vast maakt, knalt de hele melkbus uit elkaar. De scherven daarvan schieten alle kanten op en dat is erg gevaarlijk. Als je te veel water gebruikt dan vliegt alles in de fik. Het is dus echt opletten geblazen.

Als je weet waar je mee bezig bent is het natuurlijk vooral erg leuk. Vele duizenden mensen komen jaarlijks af op het carbid schieten. Het hoort bij vele dorpen echt bij het oudejaarsfeest en eromheen is vaak van alles te doen. De sport is om de knal zo optimaal mogelijk te maken. Daar kun je hele berekeningen op los laten. Vooral als je achter elkaar tientallen melkbussen wilt laten afgaan. Heel erg leuk natuurlijk. En gelukkig, het is bijna weer oud en nieuw dus we kunnen weer los!