Home Algemeen Bier is goed voor de gezondheid

Bier is goed voor de gezondheid

0
Bier is goed voor de gezondheid

Bier maakt je dik en ongezond. Dat is een veel voorkomende opvatting van de gouden druppels hoppige goedheid. Nieuw onderzoek geeft echter aan dat dit niet echt het geval is – een goede gezondheid kan verborgen zijn onderin een bierglas. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft bier veel gezondheidsvoordelen waardoor het minstens zo gezond is als wijn wanneer het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd. Matige consumptie kan in combinatie met een gezond dieet wel drie glazen per dag betekenen.

De geniete zwarte lijnen geven het risico aan van het ontwikkelen van hart- en vaatziekten die verband houden met bierconsumptie, en hoe het risico toeneemt als de consumptie een hoog niveau bereikt of als er helemaal geen consumptie is. Samen met zijn vele andere deugden kan bier hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk helpen voorkomen. Dit zijn slechts enkele van de conclusies van de recente onderzoeken op dit gebied.

De gezondheidsvoordelen van bier

Verschillende recente onderzoeken noemen de volgende voordelen van bierdrinken:

  • Bier kan het risico op osteoporose verlagen, vooral bij vrouwen na de menopauze
  • Het voorkomt hart- en vaatziekten bij mannen ouder dan 35 jaar en vrouwen ouder dan 45 jaar
  • Matig alcoholgebruik verlaagt het risico op diabetes, terwijl grote consumptie of geen consumptie het risico verhoogt
  • Hop bevat een aantal voedingsstoffen die verschillende ziekten lijken te voorkomen, waaronder de ziekte van Alzheimer, obesitas en depressie. Vooral IPA beer bevat veel hop. 

 

Vitaminen en voedingsstoffen in bier

Bier bevat een schat aan voedingsstoffen en vitamines. Een van de belangrijkste voedingsstoffen is silicium, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Een gewone fles pils van 33 cl bevat 6,9 milligram silicium, wat ongeveer overeenkomt met 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ter vergelijking: een glas wijn bevat slechts 0,9 milligram silicium. De hoge concentratie silicium in bier helpt osteoporose te voorkomen. Bovendien lijkt de alcohol in bier het natuurlijke voorkomen van botbederf te beperken. Dit verdubbelt in feite de gunstige effecten die bier op de botten heeft. Verschillende wetenschappers benadrukken allemaal herhaaldelijk één centraal punt: de sleutel tot gezond alcoholgebruik is matiging. Te veel alcohol is schadelijk en leidt tot een aanzienlijke toename van het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals kanker, vooral als het in korte tijd wordt geconsumeerd. En hoewel bier bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, betekent dit niet dat jongeren elk weekend naar de kroeg kunnen rennen en pint na pint afwassen. In feite mogen jongeren helemaal niet drinken. Wetenschappers wijzen erop dat bier drinken omwille van een goede gezondheid alleen op latere leeftijd aan te raden is, wanneer van nature een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk optreedt.