Home Featured Wagenparkbeheer: waar moet je rekening mee houden?

Wagenparkbeheer: waar moet je rekening mee houden?

0
Wagenparkbeheer: waar moet je rekening mee houden?

Misschien ben je wel eens een wagenparkbeheerder tegengekomen. Hij of zij heeft het beheer van het wagenpark van verschillende bedrijven in handen. Een verantwoordelijke taak waar veel kennis voor nodig is. Waaruit bestaat het takenpakket van wagenparkbeheer? Je leest het antwoord in dit artikel.

Waar moet een wagenparkbeheerder op letten?

Bij wagenparkbeheer komt veel kijken. Er zijn allerlei factoren waar op gelet moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het het tijdstip van de dag waarop de voertuigen worden gehuurd en wanneer ze het wagenpark moeten verlaten. Er kunnen wetten zijn die bepalen wanneer een voertuig mag worden gebruikt en hoe laat het mag worden gebruikt. En wordt het voertuig gebruikt voor commercieel gebruik of alleen privé? Is er sprake van een aanhangwagen? Zomaar wat vragen die ter sprake komen bij wagenparkbeheer.

Vergunning

Soms is de wagenparkbeheerder een ondernemer.  In dat geval moet hij of zij een vergunning hebben volgens de wet. Daarnaast moet de wagenparkbeheerder moet een persoonlijke ongevallenverzekering hebben en ondertussen aantekeningen maken van de handelingen die in de voertuigen plaatsvinden. Op die manier kun je later precies teruglezen wat er allemaal is gebeurd toen je er niet was.

Register met locaties

Schroom niet om vragen te stellen aan de wagenparkbeheerder. Hij of zij beschikt doorgaans over veel kennis. Hoe zit het bijvoorbeeld precies met het commercieel gebruik van voertuigen? De wagenparkbeheerder moet altijd een register bijhouden van de locaties waar de voertuigen worden gebruikt. Als hij of zij een overeenkomst heeft gesloten met een aannemer voor het commerciële gebruik van zijn voertuigen, dan moet deze schriftelijk worden vastgelegd.

 

Wagenparkbeheer en verzekering

Het bovenstaande document moet beschikbaar zijn als je erom vraagt en er moet een bepaling in staan dat het vertrouwelijk is. Daardoor ben je in staat om het bewijs van eventuele dekking te tonen op elk gewenst moment. Maar waarom zou je dit doen? De reden is simpel. Wanneer een voertuig niet werkt en dat niet jouw schuld is, sta je sterk. Wetende dat de voertuigen zijn verzekerd en dat ze worden gedekt kan je behoorlijk wat hoofdpijn besparen. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over dingen die niet werden gedekt.

Verdiep je in de polis

Een goede verzekering is essentieel wanneer je gebruik maakt van wagenparkbeheer. Verdiep je dan ook uitgebreid in je polis en wees op de hoogte van de risico’s die er zijn. Laat je daar tegen beschermen. Dit kan het verschil zijn tussen het moeten betalen van een paar honderd euro of een paar duizend euro voor eventuele schade. Natuurlijk wil een wagenparkbeheerder dergelijke problemen voorkomen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, hoeveel kennis en ervaring hij of zij ook heeft.