Home Algemeen Rokkostuum en de bijbehorende etiquette

Rokkostuum en de bijbehorende etiquette

0
Rokkostuum en de bijbehorende etiquette

Er zijn verschillende soorten pakken op de markt voor ons heren. Zo kun je kiezen voor een rokkostuum, een smoking, een elegante blazer of een stijlvolle jacquet. Hoe weet je echter wanneer je wat hoort te dragen? De bijbehorende etiquette is zeer belangrijk als jij op diverse gelegenheden er wel bij wilt passen. Vandaag zal ik dieper ingaan op het rokkostuum en de bijbehorende regels. Zo weet jij de volgende keer precies of het rokkostuum wel uit de kast gehaald moet worden of dat het tijd is voor je smoking.

Rokkostuum – formeel pak

Wellicht ben jij, net als ikzelf in eerste instantie, niet zo bekend met dit soort pak. Een rokkostuum is een formeel pak voor heren. Het wordt regelmatig gedragen op formele of ceremoniële gebeurtenissen. Over het algemeen bestaat zo’n kostuum onder andere uit een rokjas, ook wel een tailcoat genoemd. Deze jas heeft lange panden en puntige revers. Daarnaast bestaat het kostuum uit een net wit hemd met een opstaande boord. Hier zit een wit vest overheen gecombineerd met een witte vlinderdas.

Dit alles wordt compleet door een zwarte broek met aan de zijkant enkele galon. De rokbroek heeft over het algemeen verstelknopen op de broeksband. Het is niet toegestaan om een riem te dragen bij een rokkostuum. Wel zijn bretels toegestaan om de rokbroek op de gewenste pasvorm en hoogte te houden. Tot slot hoor je lakschoenen te dragen bij dit formele pak. Deze worden regelmatig gecombineerd met zwarte kniekousen. Handschoenen zijn optioneel bij zo’n kostuum.

White tie event

Het is de regel dat een heer in een rokkostuum moet verschijnen als er iets in de trant van “white tie” of “caravate blanche” vermeld staat in de uitnodiging. Een voorbeeld van zo’n evenement is een staatsbanket. Daar moeten de deelnemers uitermate elegant en smaakvol gekleed gaan. Daarom wordt er voor het rokkostuum gekozen. Dit kostuum is namelijk het chicste dat een man kan dragen. Vandaar dat het rokkostuum voornamelijk wordt gedragen bij belangrijke, speciale en ceremoniële gebeurtenissen.

Rokkostuum in Nederland

Door de jaren heen is de populariteit van dit formele pak geschommeld in Nederland. Zo werd het kostuum in de laatste kwart van de vorige eeuw verdrongen door de smoking. Voor formele en ceremoniële evenementen wordt echter nog steeds het kostuum gedragen. Denk hierbij aan gebeurtenissen omtrent het Nederlandse hof of aan diners en bals. Het is door de eeuwen heen niet veranderd dat dit kostuum voornamelijk voor de avond bedoeld is. Kortom, dit formele pak is een stijlvolle en tijdloze klassieker.