Mijn lessen van het kopen van een eerste huis

Ik mag mezelf gelukkig rekenen: ik heb nu al een tijdje mijn eigen huis. En daarmee bedoel ik niet dat ik op mezelf woon, zonder huisgenoten. Nee, ik bedoel dat ik mijn eigen huis heb gekocht. Inmiddels is dit alweer zo’n tien jaar geleden, en destijds ben ik tegen best wel veel zaken aangelopen als iemand die voor het eerst een huis kocht. Zaken waarvan ik wou dat men het destijds aan mij had uitgelegd, omdat ik gewoon geen flauw idee had.

Inmiddels ben ik weer aan het kijken voor een nieuw huis, en dus kan ik het spelletje weer gaan spelen. Maar dit keer ben ik een stuk meer voorbereid, en weet ik waar ik moet kijken en zoeken. En daarom deel ik deze tips ook graag met jullie.

Om te beginnen

Allereerst moet je weten hoeveel je eigenlijk kan lenen. Want, tenzij jij het hele koopbedrag zelf op je spaarrekening hebt staan, gaat het je niet lukken om een huis te kopen zonder een lening. Zo’n lening voor een huis noemen we een hypotheek. Hoeveel je kan lenen wordt bepaald op basis van hoeveel je verdient, of je nog andere schulden hebt, en hoe zeker je baan is. Hiervoor worden best veel vragen gesteld, maar om een eerste idee te krijgen van hoeveel je zou kunnen lenen, kan je dit tegenwoordig heel goed online vinden.

Hoeveel kan je lenen?

Ga bijvoorbeeld naar Hypotheekrente.nl, en onder ‘hypotheek berekenen’ druk je vervolgens op ‘hoeveel kan ik lenen?’. Op deze pagina worden een aantal vragen gesteld en kan je na afloop zien hoeveel je ongeveer kan lenen. Dit bedrag is erg belangrijk, want hiermee weet je vervolgens hoeveel je kan gaan bieden op je droomhuis. Hoeveel je daadwerkelijk biedt is natuurlijk van nog veel meer elementen afhankelijk, hoofdzakelijk van het huis zelf. Maar het weten van je budget is het halve werk.

Eenmaal gekocht

Als je eenmaal een bod hebt gedaan op een huis, en het bod is geaccepteerd, dan is het tijd om vliegensvlug je hypotheek geregeld te krijgen. Je weet inmiddels wat je kan lenen, dus dat zit wel goed, maar nu is het tijd om de juiste geldverstrekker te kiezen, die je het beste aanbod kan doen.

Hierbij kijk je voornamelijk naar het rentepercentage wat je kan krijgen, en voor hoe lang. Op dit moment is de rente laag, en dat is precies wat je wilt. Dus je zou het ook voor een langere periode vast kunnen leggen. Dit is dan ook precies mijn advies aan jou: als de rente laag is, leg deze dan voor een langere periode vast dan de standaard tien jaar.

Succes!

Meer van Sander

Gerelateerd

Laatste berichten

De perfecte trouwfotograaf vinden met Happix: tips voor je huwelijksdag

Je huwelijksdag is een van de meest speciale en onvergetelijke dagen in je leven. Het vinden van de perfecte trouwfotograaf kan een grote bijdrage...

Bouw je schuur om tot hobbyruimte/werkplaats

Een schuur kan de perfecte plek zijn om je hobby uit te oefenen. Of het nu gaat om houtbewerking, metaalbewerking, schilderen of een andere...

Wat is de voordeligste manier om een ​​financiële plan te maken met behulp van uw bedrijf?

Het creëren van een financiële plan voor uw bedrijf is een belangrijk onderdeel van het creëren van een succesvol bedrijf. Uw financiële plan geeft...