Fysiotherapie vs. chiropractie

Veel mensen gaan bij spierpijn, nek of rugklachten naar de fysiotherapeut maar weten niet dat een chiropractor ook een optie kan zijn. Fysiotherapie en chiropractie lijkt in veel opzichten op elkaar. Beide worden gebruikt bij rug, nek of spierklachten. Waarbij traditionele fysiotherapie voor sommige wellicht niet helpt, kan chiropractie wel een goede optie zijn. Maar wat is het verschil tussen fysiotherapie en chiropractie? En is een chiropractor misschien iets voor jou of kan je met jouw klachten beter naar een fysiotherapeut. In dit artikel lees je daar meer over.

Het grote verschil tussen chiropractoren en fysiotherapeuten is dat chiropractoren zich richten op de wervelkolom, wervels en het zenuwstelsel. Een fysiotherapeut richt zich op spieren en het algehele spierstelsel. Tevens ligt er een verschil in opleidingsniveau. Een beëdigd chiropractor is opgeleid aan de universiteit, waarbij een fysiotherapeut een opleiding op hbo niveau heeft genoten. 

Chiropractie is in de volksmond minder bekend dan fysiotherapie, het wordt dan ook als alternatieve geneeswijze gezien. Waarbij een chiropractor gebruik maakt van manipulaties maakt een fysiotherapeut vooral gebruik van mobilisatietechnieken. 

Fysiotherapeut

Een behandeling van een fysiotherapeut bestaat uit handelingen waarbij de therapeut door middel van zijn handen het bindweefsel losmaakt of gewrichten mobiliseert. Tevens kan de behandeling bestaan uit bijvoorbeeld oefeningen, om je mobiliteit, coördinatie en kracht te verbeteren en stabiliseren.

Chiropractor

Bij chiropractie wordt de communicatiestoornis tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom opgeheven. Dit gebeurt door het rechtzetten van de wervelkolom. Tijdens een behandeling van een chiropractor zal de chiropractor je gewrichten van je wervelkolom en ledematen door middel van manipulaties aan passen om zo de normale lichaamsbeweging te herstellen. Het wegnemen van deze blokkades geeft verlichting, en zorgt dat het lichaam sterk genoeg is om een goede lichaamshouding te hebben. 

Met welke klachten moet je waarheen?

Een fysiotherapeut is vooral gespecialiseerd in sportblessures, zoals pijn aan gewrichten in de schouders, enkels of knieën. Klachten gerelateerd aan een lage rug, wervelkolom of nek passen het beste bij een chiropractor. Het één sluit het ander echter niet uit. Ook met sportblessures kun je behandeld worden door een chiropractor, en zo ook andersom. Tevens zal een goede chiropractor of fysiotherapeut je ook doorverwijzen wanneer dit nodig is. 

Twijfel je wat voor jou de beste keus is? Bij Movewell bieden ze fysiotherapie en chiropractie aan, en kunnen zij zo met jou kijken welke behandeling het beste bij jouw klachten past. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een chiropractie Hilversum? Dan kan je bij MoveWell meteen recht bij de fysiotherapie Hilversum.

Meer van Sander

Gerelateerd

Laatste berichten

De perfecte trouwfotograaf vinden met Happix: tips voor je huwelijksdag

Je huwelijksdag is een van de meest speciale en onvergetelijke dagen in je leven. Het vinden van de perfecte trouwfotograaf kan een grote bijdrage...

Bouw je schuur om tot hobbyruimte/werkplaats

Een schuur kan de perfecte plek zijn om je hobby uit te oefenen. Of het nu gaat om houtbewerking, metaalbewerking, schilderen of een andere...

Wat is de voordeligste manier om een ​​financiële plan te maken met behulp van uw bedrijf?

Het creëren van een financiële plan voor uw bedrijf is een belangrijk onderdeel van het creëren van een succesvol bedrijf. Uw financiële plan geeft...