Home Financieel Elke huishouden energie neutraal in 2050?

Elke huishouden energie neutraal in 2050?

0
Elke huishouden energie neutraal in 2050?

Als je mijn blog met enige regelmaat volgt, dan weet je dat ik duurzaamheid een essentieel thema vind om aandacht op te houden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat elk individu zijn of haar steentje bij kan dragen aan het algemene milieubewustzijn. En ik geloof ook dat dat niet al te veel moeite zou moeten kosten.

Investeren in groene producten – zoals energie – is daarom iets dat ik graag meer onder de aandacht wil brengen. In dit blog kan je er daarom wat meer over lezen. Ook geef ik hier wat tips over het vinden van goedkope en goede groene energie.

De belasting op aardgas

Energie is natuurlijk gas plus stroom. Het leeuwendeel van het bedrag op je energierekening is dan ook gas. Daar betaal je dus op dit moment al een aanzienlijk bedrag voor. Dit verschilt natuurlijk per type (en grootte van de) woning, de gezinssituatie en aan het feit of je warme truien en sloffen draagt of niet. Klinkt misschien gek, maar wanneer je je warm aankleedt, dan zal je de verwarming lager kunnen zetten. Dat warm aankleden, dat lijkt steeds vaker nodig te zijn (in de winter). Niet vanwege global warming, maar vanwege de verhoging op de belasting op aardgas. Deze zal tot 230 met ongeveer 75% stijgen. Een flinke verhoging, welke een bijdrage levert aan de energie neutraliteit van de Nederlandse huizen. Een belangrijke stap richting duurzaamheid.

Welke alternatieven zijn er?

Het zou te makkelijk zijn om te roepen dat er energie alternatieven zijn voor aardgas, zonder voorbeelden te geven. Ik heb goed nieuws: er zijn er genoeg. Zo heb je uiteraard zonnepanelen en zonneboilers. Vooral die laatste kan een sterk energie alternatief zijn voor de CV-ketel.

Het grote punt is echter dat elektrische alternatieven aantrekkelijker gemaakt zullen moeten worden. Alleen dan kan elk huishouden energie neutraal worden. Het draagvlak is er onder de Nederlandse bevolking, alleen de prijzen zorgen voor onenigheid.

Op zoek naar groene en goedkope energie

Natuurlijk zijn er meer manieren om niet alleen te investeren in de toekomst, maar ook nog eens geld over te houden in de portemonnee. Door energie aanbieders en contracten naast elkaar te zetten en te vergelijken, kun je snel het juiste energie contract vinden voor jouw situatie. Het ligt er natuurlijk volledig aan hoe en waar je woont. Een goede vergelijkingswebsite zal echter gebruikmaken van het Kadaster, om zo informatie op maat te kunnen bieden. Altijd handig om te checken of je niet te veel betaalt.

Voor meer informatie over de belastingverhoging op aardgas en de achterliggende gedachten, kun je het artikel op Nu.nl vinden.