Home Reviews Auto check: voor langer rijplezier

Auto check: voor langer rijplezier

0
Auto check: voor langer rijplezier

Koos motorloos

Altijd als het gaat over het kopen van auto’s denk ik aan een vriend van onze familie, die het voor elkaar wist te krijgen om een auto te kopen zonder motor. Hij had een geweldige aankoop gedaan via Marktplaats. Hij zocht een oud barrel om wat jaartjes in te rijden, zodat hij kon oefenen en onderhand schadevrije jaren zou bouwen. Na een mooie gezien te hebben ging hij langs om te kijken. Hij was meteen verkocht. Het ding was in redelijke staat en kostte vrijwel niks. Zonder een proefritje te nemen rekende hij de auto voor een paar honderd euro af. Toen hij wou starten, lukte dit niet. Hij belde terug aan bij de verkoper, die hem een beetje begon uit te lachen. Hij gaf aan dat auto’s zonder motor inderdaad niet heel goed starten. De vriend in kwestie trok de motorkap open, en inderdaad: daar miste de motor. Les van de dag: neem altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s als je er één koopt en maak een proefritje voor je de auto in kwestie koopt. Of volg een snelcursus auto’s. Koop het boek auto’s voor dummies, voor mijn part. Ga er in ieder geval kritisch in!

Kenner meenemen

Nou vertel ik dit verhaal wel als een grappige anekdote, maar laten we heel eerlijk zijn: er zijn er genoeg van ons waar dit bij had kunnen gebeuren. De auto zag er goed uit, jij hebt geen idee waar je op moet letten en zelfs al hád je in de motorkap gekeken, ben jij totaal niet in staat te beoordelen of er onderdelen vervangen moeten worden of zelfs missen. Ik neem daarom vanaf het moment dat ik op zoek ging naar auto’s iemand mee. Het liefst mijn vader, die dwars door goede praatjes heen prikt. Of ik belde mijn zwager, als ik ergens over twijfelde. Op die manier zorg je toch dat je iets minder snel wordt opgelicht.  Maar zelfs voor de kenners is het af en toe lastig om te beoordelen of er bepaalde onderdelen wel of niet goed uit zien.  Soms moet je de sprong gewoon wagen, en hopen dat de auto nog lang meegaat.

Handige checks

Gelukkig bestaan er wel steeds meer handige manieren om te zorgen dat je na je aankoop nog lang lol kan hebben van je auto. Over het algemeen is goedkoop duurkoop, maar voor een zacht prijsje kan je tegenwoordig snel ontdekken of jouw  nieuwe aankoop nog bepaalde reparaties nodig heeft. Gebruik daarvoor de Auto Check. Deze kan je in combinatie met het overschrijven van je kenteken kopen, en dan ben je voor twee tientjes klaar. Best een goede deal, zeker als je daardoor zoveel langer lol hebt van je auto. Veel rijplezier!