Home Algemeen Huis schoonmaken tijdens COVID-19

Huis schoonmaken tijdens COVID-19

0
Huis schoonmaken tijdens COVID-19

Met al die gesloten ondernemers zou je zeggen dat ook schoonmaakbedrijven hard geraakt zijn door de corona crisis. Maar het tegendeel is waar. Ook in corona tijd gingen de schoonmaakklusjes gewoon door. We zijn immers allemaal massaal aan het poetsen en desinfecteren geslagen.

 Want hoe moet je schoonmaken als er iemand in je huishouden besmet is met COVID-19? Niets gaat op tegen de kunde van een professioneel schoonmaakbedrijf. Daar komen de volgende tips vandaan.

Schoonmaken 101

Trek wegwerphandschoenen aan wanneer je gaat schoonmaken. Eerst dien je het oppervlak te reinigen met water en zeep. Daarna gebruik je pas een desinfecteer middel voor huishouden. Nu is het belangrijk eventjes te wachten, en het middel zijn werk te laten doen. Hoe lang je moet wachten staat op het label op de verpakking van het desinfecteer middel. Dit kan variëren tot enkele seconden tot enkele minuten. Zorg in de tussentijd dat je een goede ventilatie en luchtcirculatie in huis hebt, want het middel inademen is niet goed voor je gezondheid. Bij sommige desinfecteer middelen zul je met een droge doek het oppervlak nog eens moeten afnemen. Na het schoonmaken gooi je je wegwerphandschoenen weg en was je je handen met water en zeep voor tenminste twintig seconden.

Gedeelde ruimtes

Voor gedeelde ruimtes in het huis zal je iedere dag voorwerpen en oppervlakten die vaak worden aangeraakt schoon moeten maken. Denk hierbij aan tafels, lichtknopjes, aanrechtbladen, deurknoppen en kastdeurtjes.

Ook elektronica zijn voorwerpen die regelmatig door je huisgenoten worden aangeraakt. Denk aan het toetsenbord van laptops, een afstandbediening of huistelefoon. Voor het schoonmaken van elektronica is het aan te bevelen de instructies van de fabrikant te volgen. Ook kun je gebruik maken van alcoholische doekjes of een alcoholische spray die ten minste 70% alcohol bevat.

Dan de vaat. Als je een vaatwasser hebt, is er geen probleem, en zal de hoge temperatuur van de vaatwasser de bacteriën doden. Let alleen op dat je regelmatig het handvat van de vaatwasmachine meeneemt in je schoonmaaksessie. Wanneer je met de hand afwast, zul je er op letten dat je een hoge temperatuur gebruikt voor het afwaswater en zeep.

De zieke ruimte

Dan de kamer of ruimten voor degene die ziek is. De zieke moet natuurlijk afgezonderd zitten van de rest van het huishouden. Als je meerdere toiletten en badkamers in huis hebt, is het aan te raden dat de besmette patiënt zijn eigen sanitair gebruikt. In de ruimtes van de besmette persoon hoeft er enkel worden schoongemaakt wat er vies is. Daarmee limiteer je het contact met de besmette persoon. Zorg dat hij of zij een masker draagt in huis en eventuele verzorgers eveneens een mondkapje dragen.

Met deze voorzorgsmaatregelen voorkom je verdere besmettingen in huis!